У организацији Катихетског одбора СПЦ, у великој сали Академије наука и умјетности Републике Српске, 5. октобра 2023. године, одржана је Конференција поводом 30 година од повратка Православне вјеронауке у школски систем основног васпитања и образовања Републике Српске. Конференцији су присуствовали Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански и предсједник Катихетског одбора СПЦ господин Хризостом, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки господин Сергије, Његово Преосвештенство Епископ марчански господин Сава, изасланик Предсједника Републике Српске Марко Ромић, директор Републичког педагошког завода Републике Српске Слађана Танасић, директор Републичког секретаријата за вјере Владе Републике Српске Драган Давидовић, директор Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске Предраг Спасојевић, представници министарстава, републичких институција, факултета, те многи вјероучитељи и вјероучитељице.

Конференција је осим поздравних говора имала три сесије, двије панел дискусије са темама „Почеци и трајање Православне вјеронауке у васпитно-образовном систему у Републици Српској – изазови, проблеми, исходи и перспективе” и „Свједочанства и искуства вјероучитеља – вјеронаука и вјероучитељи”, док је једна сесија била са излагањима Митрополита дабробосанског и предсједника КО СПЦ господина Хризостома,  Драгана Давидовић, директора Републичког секретаријата за вјере Владе Републике Српске и бившег министра вјера, те протојереј-ставрофора проф. др Драгомира Санда. На крају Конференције Катихетски одбор СПЦ je додијелио признања заслужним институцијама и појединцима.

Током Конференције је закључено да Православна вјеронаука кроз своје циљеве и исходе поставља очекивања у складу са могућностима, способностима и интересима ученика у остваривању њихове припреме за реални, свакодневни и светотајински, тј. црквени живот. Такође је закључено да Православна вјеронаука има свој историјски континуитет, да има своју друштвену потребу и да има позитивно расположење млађих генерација ка њој, али и да је Православна вјеронаука у Републици Српској послије 30 година, заслужним и одговорним радом, најорганизованија православна вјерска настава у региону.

више на: https://www.vjeronauka.net/pravoslavne-novosti/8412802