У суботу 23.09.2023. године обиљежена је слава цркве Рођења Пресвете Богородице у Лугу. Свету Литургију је служио надлежни парох отац Никола Јанковић уз саслужење јеромонаха Антонија из манастира Тврдош и оца Марка из манастира Завала а уз присуство вјерног нараода.  Након литургије преломљен је славски колач па је приређена трпеза љубави. 

Црква је саграђена 1503. године а саградио је монах Роман из манастира Тврдош, уз ангажовање познатог дубровачког зидара Михоча Радојевића. Почетком 1900. године је дограђен звоник и президана је западна страна цркве од средстава које је архимандрит Нићифор Дучић (који је поријеклом из овог села) оставио у наслијеђе за цркву у Лугу. Звоно, које је саливено у Сплиту по налогу донатора Михајла Бокоњића, је постављено тек 1923. године . Након реконстукције крова цркве 1930. године скинута је кровна плоча и постављен цријеп.

Зуб времена је учинио своје па је црква оштећена након бројних земљотреса и атмосферских утицаја. Јужни темељ цркве је попустио па је црква испуцала и појавила се влага. Припреме за реконструкцију су почеле 2015. године а сама реконструкција је почела 2021. године.

Уз бројна искушења и потешкоће на цркви су завршени груби грађевински радови па сад слиједи околно и унутрашње уређење и опремање цркве.

Наредне године за славу планирано је велико освећење цркве.

Благомир Одавић