На празник Светог Николаја Чудотворца, архиепископа мирликијског, у манастиру Дужи јеромонах Теофил дочекао је Владику Димитрија, који је началствовао Светом архијерејском Литургијом, свештенство и свештеномонаштво Епархије Захумско-херцеговачке и приморске и вјерни народ. Светог Николаја као Крсну славу прослављају отац Теофил и мати Михаила. Након службе освећени су славско жито и колач, а сви вјерни сабрање су наставили окупљени око манастирске славске трпезе.

У јеванђељској бесједи Владика Димитрије поучио је вјерне ријечима Светог апостола Павла који говори да је Христос уништио смрт и обасјао живот и нетрулежност – бесмртност свјетлошћу Јеванђеља. Те ријечи показују човјеку да је Јеванђеље дато као правило бесмртног живота. У вјечном животу све мора обасјати свјетлост Јеванђеља, све мора постати слично Христу, свако мора да заличи на Христа – то је сила Јеванђеља, која се наставља преко капије гроба. По ријечима аве Јустина црква Божија је Христос продужен кроз вијекове, Његова истина и љубав. Христолики људи зраче кроз простор и вријеме, све испуњавају собом – такав је био Свети Николај. Владика је нагласио да је светитељ сав био дар Богу, ближњима и цркви, а његово даривање је наставило да живи у цркви.

Уочи празника служено је вечерње богослужење са петохљебницом, којим је предстојао Владика Димитрије и које су својим пјевањем уљепшале монахиње петропавловоског манастира.

« од 60 »

Фото: Владо Ружић