У тридесет седму недјељу по Духовима, Владика Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у Саборном храму Преображења Господњег у Требињу. Преосвећеном Владици саслуживало је братство Саборног храма и гости из Епархије жичке.

У јеванђељској бесједи, Владика Димитрије појаснио је како се дубоко у Закхејевом срцу одиграо сусрет, при којем је он, без обзира на сав свој гријех, исправно одабрао. Управо то Христос доноси у свијет — могућност да се човјек одрекне свих својих заблуда и страсти, и изабере Христа. Направивши прави избор у срцу, Закхеј жури да се сретне са Учитељем, али прво Христос њега ословљава — јер Господ увијек види човјека, али чека да човјек направи избор у срцу. Упућујући пажњу вјерних на вријеме припреме за Велики пост, Владика је појаснио да Црква човјека припрема — за крштење, прослављање Васкрсења и хришћанско живљење — причом о Закхеју, како би човјек уочио да први корак представља избор Христа, срцем, мимо свега другог.

По Отпусту, Владика Димитрије пожелио је да благодат Божија дође на све присутне те поздравио госте из Ариља који су се захвалили на топлој добродошлици и присјетили поука и гостопримства блаженопочившег Владике Атанасија који их је духовно везао за Херцеговину.

Током данашњег сабрања, Цркви Христовој присједињен је дјечак Никола, а у богослужењу је појањем учествовао Црквени хор Свети Василије Тврдошки и Острошки.

« од 56 »

Фото: Владо Ружић