Поводом славе Манастира Добрићево, у навечерје празника Ваведења Пресвете Богородице, служено је Вечерње богослужење којим је предстојао Епископ захумско-херцеговачки Димитрије уз саслужење многобројног свештенства и свештеномонаштва. Игуманија Текла са сестринством гостољубиво је дочекала Владику, монахе и монахиње многих херцеговачких манастира и бројне поклонике манастира Добрићево.

Бесједећи по Отпусту, Владика Димитрије је појаснио да је смисао Очовјечења Спаситеља и читавог дјела Цркве настањење и обитавање неживог Бога у човјеку како би човјек постао храм Божији. Празник Ваведења, када је Мајка Божија, улазећи у старозавјетни храм, увела благодат Божију у њега, најава је чуда у којем ће Бог средиште свог обиталишта у свијету, са неживе твари, пренијети у биће човјеково. Долазећи на Свету Литургију, и у свете обитељи, човјек је позван да у љубави према ближњима и према Богу пројави новоствореног човјека, постајући обиталиште Божије у Духу.

Честитавши надолазећи празник игуманији и сестринству, Владика је нагласио да су светиње, освећене молитвама предака, након више од пола вијека оживјеле и постале извор нестворене љубави Божије. То се увијек дешава преко човјека, јер монаси, животом и служењем Божанствене Службе, удахњују душу светињи која постаје мјесто силаска благодати Божије на човјека. Највећом тајном монаштва јавља се одрицање од свијета како би се у Христу поново срео са свијетом и молио за њега.

Фото: Владо Ружић