Промоција књиге за дјецу „ Тајни живот музеја“ и радионица „Буди и ти музеалац!“

у Музеју Житомислић
Субота, 10. јун у 11 часова

У Музеју Житомислић у комплексу манастира Житомислић у суботу, 10. јуна у 11 часова Музеј савремене умјетности Републике Српске представиће књигу за дјецу „Тајни живот музеја“ ауторке Јелене Којовић Тепић и илустратора Драгослава Малинића.

Књига је прилагођена за дјецу узраста од 5 до 12 година. Посебан акценат стављен је на презентацију музејске колекције чији су репрезентативни примјери представљени илустрацијама и текстуалним објашњењима, са циљем да се дјеци укаже на богатство културног насљеђа које баштини Музеј савремене умјетности Републике Српске и на значај његове презентације и очувања. Књигу ће представити виша кустоскиња Лана Павловић, кустоскиња Исидора Бањац и ПР МСУРС Ена Митровски.

У склопу презентације биће одржана радионица „Буди и ти музеалац!“ за дјецу узраста од 8 до 13 година која ће трајати 90 минута. Кроз ову радионицу, учесници ће се упознати са радом музеја и музејских стручњака, као и са колекцијом МСУРС чије репродукције се налазе у књизи „Тајни живот музеја“. Први дио радионице је посвећен упознавању са темама везаним за музеје – Шта је то галерија, музеј? Ко све ради у једном музеју? Које су њихове улоге? Шта је то изложба? Како изложба путује? итд. На основу разговора, дјеца ће изабрати улоге запослених у музеју: кустоса, техничара, дизајнера, ПР-а и других запосленика. Након преузимања улога, простор се претвара у радни простор и почиње паковање изложбе уз све услове који се морају за такав подухват испунити. Водитељка радионице ће кроз разговор и питања подстицати дјецу на размишљање и активност у складу са њиховом улогом. За крај радионице мали музеалци ће имати отварање своје приређене изложбе.

Водитељка радионице је Исидора Бањац, кустос МСУРС.