У седму недјељу по Васкрсу, Владика Димитрије служио је Свету архијерејску Литургију у Храму Светог Архангела Михаила у Трновом Долу. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство Епархије Захумско-Херцеговачке и Приморске и Епархије Будимљанско-Никшићке.

Храм у Трновом Долу обновљен је трудом свештеника Александра Грчића и Бранка Калабе, који су, око овог доброг дјела, сабрали многобројне добротворе из Билеће и многих крајева широм свијета.

У јеванђељској бесједи, Владика Димитрије поучио је сабране како је Бог своје Јеванђеље крунисао полагањем живота за ближње. Слава, за коју је Спаситељ дошао у свијет, је полагање живота на крсту, то је чудесно дјело којим се започела изграђивати црква, најприје у срцима Његових ученика. Владика је нагласио да свако ко се потруди да заживи хришћанским животом, осјети пуноћу Божију и потребу да Бог дође у срце човјечије и осмисли све човјеково. Људи су позвани да побиједе гријех, да гледају преко немоћи људске, да гледају ка љубави Божијој, гледају Христа Господа, постављајући сваким доласком на Литургију нови почетак.

По отпусту, Владика Димитрије честитао је празник мјештанима билећког краја и пожелио да обнова храма допринесе обнови човјека, како би сабрани посветили вријеме вјежбању у суживоту.

Поводом обновљења храма, домаћини су приредили културно-умјетнички програм, по чему је сабрање настављено уз празничну трпезу.

« од 52 »

Фото: Владо Ружић