Литургијским сабрањем у Мркоњићима (родном месту Св.Василија) началствовао је јеромонах острошки Роман, уз саслужење свештеника Душка пароха пиротског, пароха ваљевског Дејана, тврдошких јеромонаха Антонија и Теофила као и требињског пароха о. Мирослава Ратковића и надлежног пароха Николе Јанковића. Појале су монахиње манастира Светог Василија у Мркоњићима.

Празник Св. Пантелејмона је заветни дан мештана Мркоњића и прославља се служењем Св. Литургије испред храма Св. Николаја у сеоском гробљу где се налази и гроб мајке Св. Василија.

Сабрани верни народ поучио је о. Роман говорећи о нашој опредељености за Вечно Царство Христово које нам се дарује у Светим тајнама Цркве. Он је истакао дар исцељења, који примамо преко заступништва Светих међу којима су Св. Василије и Св. Пантелејмон, али и мајка Св. Василија Ана којој се и он лично молио и након посете њеном гробу (после сахране вл.Атанасија у Тврдошу 2021.) осетио исцељење његове болести желуца од које је патио и која му је представљала проблем и за обављање светог богослужења…

Сведочећи о сили Божијој која се показала и на овом светом месту и кроз његово лично искуство о. Роман је пренео велику утеху окупљеном вјерном народу који се на Литургији причестио Св.Тајнама Христовим.

На крају литургије уз благосиљање славског хлеба и кољива као знак благодарности црквеног одбора села Мркоњићи уручене су иконе Св. Василија добротворима обнове храма, породици покојног Мирка Мијатовића и господину Миленку Вукаловићу из Требиња.

Сабрање је настављено и након Литургије уз трпезу љубави на којој је присутне поздравио и градоначелник Требиња господин Мирко Ћурић.

Посебан положај овог мркоњићког гробља (уз магистрални пут) и данашње Литургијско славље привукло је и путнике намернике међу којима је била и Џенифер из Њујорка којој је ово било једно сасвим посебно искуство и додир са православном вером и светињама Херцеговине, где се на гробљу верни људи исцељују и где се пева и слави Васкрсли Господ.