Шесте Недеље по Васкрсу Владика Димитрије служио је Свету архијерејску Литургију у Храму Преображења Господњег у Требињу. Преосвећеном Владици саслуживало је братство Саборног храма и гост са Флориде отац Љубиша Брњош, а као чланови Управног одбора Фондације ”Свети Вукашин”, која данас прославља Славу, јереји: Милош Мандић и Александар Шмања.

Фондација ”Свети Вукашин” постоји од 2011. године, а оснивачки циљ био је подршка вишедјетним породицама и очување традиционалних вриједности породице међу младим нараштајима. Предсједник Фондације је Епископ захумско-херцеговачки и приморски господин Димитрије, који је на мјесту предсједника наслиједио Владику Григорија, једног од идејних творца и оснивача. Могућности обезбјеђивања средстава за дјеловање условили су неколико реорганизација Фондације, која данас дјелује на ширем простору Херцеговине заједно са већ постојећим хуманитарним и здравственим организацијама доприносећи милосрђу и човјекољубљу.

Благословом Владике Димитрија, по Јеванђељу бесједио је отац Мирослав, који је нагласио да је Христос својим Васкрсењем људима открио смисао овог живота као припреме за Царство небеско. Једно од свједочанстава Васкрсења је и вид који Христос дарује слијепоме од рођења, јер само божанском Силом Христовом може да прогледа човјек рођен без очију. Отац Мирослав је подсјетио да се Христовим Васкрсењем човјек лишава духовног слијепила, јер Христос свакоме даје могућност избор између таме и свјетлости. Као истински примјер опредјељења за свјетлост мира јавио се Старац Вукашин, који је осјећао да спасење које доноси Христос надилази страх од смрти.

По Отпусту Владика Димитрије је подсјетио све сабране како по ријечима светитеља Божијих Христова свјетлост којом је слијепи од рођења прогледао има двоструко дејство. Онога ко хоће да види и ко тражи и жели добро та свјетлост просвећује и отвара му очи, прије свега духовне очи, да може да види истинитог Бога и да чини дјела која проистичу из љубави према истинитом Христу Богу. А ко неће да чини добро и ко не жели да сазна истину и ко не жели да спозна Бога та иста Божанска свјетлост га ослепљује и он, нажалост, остаје изопштен из вјечне радости. Мучеништво старца Вукашина је примјер како  је огроман распон који човјек својом слободном вољом може да достигне. Владика је честитао Славу Фондације ”Свети Вукашин” нагласивши да се добра дјела не могу извршити без заједничког црквеног дјела које је сама љубав Божија, која се човјеку јавила у лицу нашег Спаситеља.

Након Литургије у порти Храма припремљено је славско послужење као наставак литургијског прослављања Славе Фондације ”Старац Вукашин”.

фото: Владо Ружић