У требињском Kултурном центру Требиње вечерас је, у оквиру манифестације „Дани Светог Василија“, изведена опера „Деспот Стефан“. Бираним музичким и поетским изразом у рими на српском језику, опера говори о историјским личностима и догађајима који су у непосредној вези са  средњовјековном историјом Старе Херцеговине и Зете, посебно важним за утемељење културног и националног идентитета у региону.

Писац Зорица Kубуровић, која је написала либрето опере, рекла је да је у писању текста опере најинспиративнији дио живота деспота Стефана било његово зидање Београда.

„Сваки грађанин Београда морао је, да би добио дозволу да се насели у овом граду, да потпише изјаву да ће бити достојан тога, да неће да псује и да ће пристојно да се понаша. Долазите до тога да је Београд посвећен Богородици и грађен је у славу Бога на дар Богородици“, рекла је Kубуровићева.

Kомпозитор опере Мирољуб Аранђеловић Расински рекао је да је животопис деспота Стефана Лазаревића, изузетне духовне фигуре која је много учинила за српски народ, вјечита инспирација.

Опера „Деспот Стефан“ написана је у оквиру пројекта Министарства културе Србије, а рецензију либрета опере 2019. године приредио је блаженопочивши владика Атанасије.

Текст: Радио Требиње

« од 67 »

Фото: Јован Видаковић