У поводу обиљежавања Дана словенске писмености, 24.5.2023. године, Музеј Житомислић уприличио је изложбу под називом „Српска црквена штампа у Босни и Херцеговини у XIX и XX  вијеку“ . Изложба је резултат сарадње Фондације Житомислић са Архивом СПЦ, па су и сами аутори изложбе др Радован Пилиповић, директор Архива СПЦ и ђакон др Ненад Идризовић.

Отварајући изложбу, архимандрит Лазар Лазаревић осврнуо се на пут и племениту мисију браће Св. Кирила и Методија, а потом и на црквене часописе који су били предмет изложбе.

„Наш народ никада не би одустајао од писмености и образовања и када год би политичке прилике макар мало дозвољавале, жеља и потреба за часописом, књигама и просвјетом би надвладала… Људи на овим просторима су се поред свих недаћа које су имали, борили да имају свој часопис и да пошаљу поруке народу и кроз све то да се народ описмени.” Подсјећајући како је ова тема нарочито битна за манастир Житомислић у коме је основана прва школа за описмењавање дјеце, архимандрит Лазар је нагласио: „Тадашњи игуман је оснивао школе гдје год је могао и гдје су му прилике дозвољавале и данас је битно да је ова изложба овдје гдје је огњиште те школе, културе и цивилизације за наш народ.”

Отварању изложбе је присуствовао и конзул Републике Србије у Мостару, г. Васо Гујић.

Посјетиоци ће моћи да погледају изложбу у Музеју Житомислић до 20. јуна 2023. године.

Фондација Музеја Житомислић