Извор: Спутник Србија

Призренска духовна школа последњих шест година сваког лета одржава се на Косову и Метохији. За младе из Србије и региона то је велико искуство упознавања српске историје, културе и вере. Ове године позив за прву Летњу духовну школу која ће бити одржана од 1. до 7 августа објавила је епархија захумско – херцеговачка.

„Учешћем у Призренској духовној школи млади су имали прилику да боље, дубље упознају нашу јужну покрајину, да боље упознају сопствени народ, културу и духовност којој припадају. Имали су прилику да упознају себе на један другачији начин, таква врста упознавања са самим собом није могућа на било ком другом месту“, каже за Спутњик организатор ђакон Дарко Николић.
Он додаје да се родила идеја да се Духовна школа развија даље, да се шири, омогући младим људима, студентима да посете и друга за наш народ важна места. Једно од њих, изузетно значајно, свакако је Херцеговина.
 
Полазници Прве духовне школе у Херцеговини посетиће најзначајније духовне центре овог краја, манастире Добрићево, Житомислић, Завалу, Тврдош.
 

Молитва у Дубровнику

Николић подсећа да се епархија захумско – херцеговачка и приморска налази на простору две суседне државе, па ће полазници школе имати прилику да из Републике Српске оду и у Хрватску.
„Рад школе замишљен је тако да млади нису стационирани на једном месту, већ из дана у дан обилазе значајне тачке у епархији. Тако ће имати прилику да посете цркву Светог Благовештења у Дубровнику. Ићи ћемо и у Црну Гору, бићемо гости епархије будимљанско – никшићке, у манастирима Острог и Жупа Никшићка“.
 
 

Школа – нова породица

Николић додаје да су у ову школу на Косову и Метохији долазили студенти са свих факултета, најчешће добри студенти који имају развијен унутрашњи осећај за духовни живот, али и за нашу националну културу.
“Специфичност школе је чињеница да је чине студенти свих факултета, нико нема ексклузивно право да се пријави, сви су добродошли у школу која има радни наслов „Трагање за Христом“. Тако се формира велика породица младих који наједном почињу да се препознају по учешћу у тој школи. Долазе са потпуно различитих страна, из различитих средина, имају другачија интересовања, студирају различите факултете, али се међусобно повезују, допуњују, касније сарађују. Посматрати те нове везе, то је нешто непроцењиво“, закључује ђакон.
 

Сви могу да се пријаве

Специфичност школе је чињеница да је чине студенти свих факултета, нико нема ексклузивно право да се пријави, сви су добродошли у школу која има радни наслов „Трагање за Христом“.

Они који желе да упознају светиње, али и умне предаваче Летње духовне школе у Херцеговини могу да се пријаве до 21. јуна на имејл адресу ljetnaduhovnaskolauhercegovini@gmail.com.
Епархија захумско – херцеговачка и приморска очекује студенте из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Хрватске али и из целе наше дијаспоре.
Право пријаве имају студенти основних, мастер, специјалистичких струковних, специјалистичких академских и докторских студија који нису старији од 28 година.
Призренска Духовна школа овог лета биће одржана од 16. до 22. јула, док ће од 1. до 7. августа студенти који се пријаве на конкурс боравити у Херцеговини.