На празник св. Василија Тврдошког и Острошког у Мркоњићима, након свете Литургије је отворен хуманитарни базар етно секције „Херцеговачки вез“ коју похађају ученице основне школе „Свети Василије Острошки и Тврдошки“ из Требиња.

Секција је формирана у септембру школске 2023/24. године као резултујућа активност радионице веза коју је организовао Фонд вјероучитеља наше епархије и у почетној фази оснивања финансијски  и логистички подржао рад секције.

Руководиоци секције су наставница Гордана Кандић и вјероучитељица Мирјана Зиројевић, а секцију похађа 15 ученица. Чланице секције су ручно извезле око 200 радова херцеговачке покрстице, ошвице и змијањског веза  који су изложени на базару.

На базару је прикупљено 1700 КМ, а сав приход ће бити подијељен ученицима 5. и 8. разреда школе „Свети Василије Острошки и Тврдошки“ из вишедјетних породица за одлазак у школу у природи и петодневну екскурзију (укупно 12 ученика). Новчана помоћ ће бити уручена родитељима ученика  у петак, 17.маја у 10:00 у просторијама школе.

Овим путем се захваљујемо свима који су  несебично помогли рад секције и организовање хуманитарног базара: Управи школе и директору Милораду Надаждину, колегама, родитељима чланова секције, возачима Веселину, Богдану и Стеву, а посебну захвалност дугујемо хуманим људима и организацијама које су подржали наш рад финансијски, едукативно, логистички  као и изобилном љубављу према очувању нашег духовног, културног и материјалног насљеђа, старих заната  и вјештина рукодеља:

Игуманији Павли и сестринству Петропавловог манастира,
Фонду вјероучитеља епархије Захумско-херцеговачке и Приморске,
Задужбини „Кнез Мирослав Хумски“ из Требиња,
Фондацији „Свети Архангели“ из Београда,
Госпођи Свјетлани Марковић и атељеу „Фотини“ из Бања Луке,
Удружењу жена „Васила“ из Требиња,
Господину Павлу Ратковићу из Требиња.
Професору Марку Попадићу из Требиња,
Госпођици Наташи Зиројевић из Невесиња,
Госпођи Миљи Тупањанин из Требиња.

„ШТО ГОД ТКАШ ВЕЗУЈ КОНЦЕ ЗА НЕБО“

вјероучитељица Мирјана Зиројевић

« од 8 »