На празник Светог Јована Кронштатског, Владика Димитрије началствовао је Светом Архијерејском Литургијом у коритском манастиру, који је посвећен овом светитељу. Преосвећеном Владици саслуживали су свештеници и свештеномонаси Епархије захумско-херцеговачке.

Бесједећи по Јеванђељу, Владика Димитрије нагласио је да је Свети Јован Кронштатски ,као свештеник, својим животом поновио дјела многих светитеља и проповиједајући Јеванђеље показао се равним апостолима и просвјетитељима. Његови духовни увиди у живот једног хришћанина, сачувани у дјелу ”Мој живот у Христу”, једнаки су искуствима великих пустињака и исихаста изложених у ”Добротољубљу”. Изградивши домове трудољубља, људима је пружио прилику да — улажући сопствени труд — избјегну муке глади и оскудице у основним потребама живота. Сљедујући свим светима прије себе, подвигом и животом по Јеванђељу, Јован једино није пострадао за Христа — као Свети Игњатије са којим га црква прославља. Показао је да човјек не мора само зубима лавова достићи преображење и бити чист хљеб Христу, већ се то достиже и служењем у цркви — молитвом, проповијеђу, помагањем сиромашнима, љубављу према Светој Литургији.

По Отпусту, Владика Димитрије честитао је празник игуманији и њеном сестринству, као и свим сабраним поклоницима манастира. Говорећи о смислу сабрања, ради сједињења са Христом у љубави, Владика се присјетио ријечи Светог Јована о љубави према брату — када светитељ појашњава да је све машта сем Јеванђеља и јеванђељске истине. Тако је и мржња међу браћом само ковитлац ђаволске маште, док је љубав према брату и према ближњем по цијену живота — једина истина. Човјек је позван да буде оригинална икона Христова остварујући у свом животу Јеванђеље, једнако како су то извршили светитељи, који су посвједочили да у дому Оца Небеског постоје многи станови и да су различити путеви доласка Христу по Јеванђељу.

Фото: Милош Бјелица