У суботу, 9.12.2023. године, у гостопримници крај Старе цркве у  Мостару, уприличено је дружење парохијанки, окупљених око Свјетлане Марковић, драге гошће из Бање Луке, познате по ентузијазму и неуморном раду на очувању наше културне баштине и промоцији веза као богатог насљеђа српских жена кроз вијекове.

У угодној атмосфери Свјетлана је провела присутне кроз илустративне примјере из прошлости, спомињући краљицу Јелену Анжујску, монахињу Јефимију, прву предсједницу Кола српских сестара и српску добротворку са почетка 20. вијека Савку Суботић, књижевницу и публицисту Милицу Мирон, а такође и неке примјере савремених интерпретација, који исте вриједности приближавају новим генерацијама – умјетника Павела Суровог, рад Биљане Ећимовић и других.

Присутни су имали прилику да виде и публикацију Српкиња, штампану 1913. године, у којој су објављени текстови о образовању и васпитању, али и шеме за ручни рад. Свјетлана је искористила прилику да спомене и часопис Женски свет, у коме је лично мостарски парох, прота Марко С. Поповић, честитао Савки Суботић рођендан и упутио похвале похвале њеном узвишеном раду.

У практичном дијелу учеснице су се опробале у савладавању основне технике веза покрстицом, којом се израђује змијањски вез, српско културно достигнуће прибиљежено на на листи свјетске нематеријалне баштине УНЕСКО –а. Нагласак је био на подстицању заједничких активности у породици и заједници, што је одмах наишло на своју потврду, јер су након радионице многе учеснице јавиле гђи. Свјетлани да су и у своме дому наставиле рад.

Вјероучитељица Зорица Гојачић

« од 10 »