У другу недјељу поста, Владика Димитрије служио је Свету Литургију у Храму Рођења Пресвете Богородице у Љубињу. Преосвећеном Владици саслуживали су јереј Ратко Зубац и ђакон Душко Орашанин.

Бесједећи по Јеванђељу, Владика Димитрије је пренио вјернима доживљај јучерашње службе у Острогу, нагласивши да Бог људима дарује исцјељење да би се душа људска покајала, исправила, просвијетлила и да би се лик Божији јавио у човјеку. Јеванђељска чуда Христова послужила су како би се показала жива вјера људи, како би то остало јасно човјеку до данашњег времена и покренуло га на славословље Бога. Када Бог дарује своју благодат човјеку и исцјељује недуге, Он не исцјељује само болести људи већ даје и снагу за чињење добра, дарује животност — енергију за живот. Владика је појаснио да човјек не зависи од Бога јер је слаб, већ да би у зависности, у обраћању Богу живоме, људи остварили подобије — заличили на Бога. Говорећи о Светом Григорију Палами, Владика је поучио да Црква, прослављајући светитеља, слави Бога који човјеку, који је по икони Божијој, дарује животност, енергију, љубав и милост — само уколико човјек отвори срце, душу и савјест, крећући у сусрет Богу.

По отпусту, Владика Димитрије је истакао да је Бог човјека превео из небића у биће желећи да људима подари живот, свјетлост, љубав, свако добро и сваку врлину, а човјек је позван да одговори на љубав Божију отварајући се за Бога и ближње, волећи једнако као што је Христос заволио људе.

« од 51 »

Фото: Владо Ружић