И свуда гдје је српска душа која,
Tамо је мени отаџбина моја,
Мој дом и моје рођено огњиште.

Ови стихови великана српског пјесништва Алексе Шантића били су идеја водиља Миру Дабићу из Гатиноа, Милану Шиндику из Шерброка, те Телебацима, Мију и Велимиру из Монтреала, када су минулог љета одлучили да у канадској провинцији Квебек, гдје живе свој емигрантски дио живота, покрену добротворну акцију за прикупљање новчаних средстава за обнову Саборне цркве Свете Тројице у Мостару. Послије добијања благослова од владике Захумско-херцеговачког и приморског г. Димитрија они су кренули у реализацију тог доброчинства.

Миро Дабић је на себе преузео обавезу да акцију проведе у граду Гатиноу и сусједној Отави, главном граду Канаде. Како је власник једног од ресторана из ланца Каза Грек, он је одлучио да добротворни ручак организује у свом ресторану заједно са својом породицом. Да би то реализовао морао је да не прихвати захтјеве за резервацију повеће групе редовних гостију који традиционално долазе у тај ресторан на недељни ручак. Велика група његових суграђана се 8. октобра скупила у ресторану, те уз обилан ручак и дружење несебично подржала акцију обнове мостарске цркве. Миро им се захвалио на доброчинству те упознао са историјатом цркве, њеном рушењу и током обнове.

Двије седмице касније, 22. октобра, у сали цркве Свете Тројице у Монтреалу је одржан добротворни ручак за милосрднике из остатка провинције Квебек, града домаћина и околних градова, те за канадске прилике 150 км недалеког Шербрука. Милану, Мији и Велимиру су се у организацији и припреми ручка придружиле и младе снаге, Саша Савић и Дејан Карадеглија, који су као дјечаци дошли у Канаду, али добро разумију стихове: “Мене све ране мога рода боле”. У сали су били присутни дародавци из Монтреала и околних градова, велика група Шербручана, те гости из Отаве, Гатиноа и града Квебека. Вриједне Херцеговке су за ову прилику припремиле ручак који је госте подсјећао на родни крај, уштипци са сиром и кајмаком, чорба од раштике коју су неки од гостију по први пут пробали. Завршило се јагњетином и телетином испод сача чијом припремом је руководио Мијо Телебак.

На почетку пригодног културно-умјетничког програма је приказан кратки филм о градњи, страдању и обнови мостарске цркве, добијен за ту прилику из Мостара. Засузиле су сузе код већине присутних приликом рeцитације пјесми, Шантићеве “Моја отаџбина” и Новице Телебака, “Мостарска Саборна црква”. Стихове је говорила Бранка Телебак. Кршна Херцеговка одрасла у Горажду, Вера Скоруп је импресивно говорила епску пјесму о зидању цркве Раванице, а браћа Лакић, гости из Гатиноа, су у музичком дјелу програма дали свој допринос. Посебно треба истаћи пјесму “Херцеговачке Светиње” коју су за ту прилику припремили. Дружење се продужило до касних поподневних часова уз добро расположење и пјесму. На све то доброчинитељи су одговорили са несебичним прилозима. Они који нису могли да присуствују на оба ручка су своје прилоге уплатили на рачуне за ту прилику отворене у црквама Свети Стефан у Отави и Свете Тројице у Монтреалу. Новац је послат хуманитарној организацији Стара Рашка из Торонта која је исти прослиједила у Еперхију Захумско-херцеговачку у Требињу..

Искрено се захваљујемо Управним одборима поменутих цркви и хуманитарцима из Старе Рашке на подршци коју су нам дали у овој акцији.

Осим добротвора из поменутих градова акцији су се придружили и поједини из Калгарија (Алберта), те Кичинера и Торонта (Онтарио), на чему им се свима скупа искрено захваљујемо.

На обе ове акције је укупљено 35.850,00 канадских долара и на рачун Епархије Захумско-херцеговачке и приморске је уплаћено 23.845,95 EUR.

Искрено нас је обрадовала вијест из Мостара да ће та сума бити намјењена за дораду главних улазних врата на цркви, те израду и уградњу украсног камена који је саставни дио врата.

Овим путем желимо да подјелимо задовољство и понос свих добротвора који су узели учешће у овој акцији и дали овај мали допринос у обнови Саборне цркве Свете Тројице у Мостару са искреним жељама да она ускоро заблиста у свом пуном сјају и да служи на вјекове своме вјерном српском православном народу.

На многаја љета!

Одбор за добротворну акцију прикупљања новчаних средстава
у канадској провинцији Квебек за обнову Саборне цркве
Свете Тројице у Мостару

« од 18 »