Празник Свете Анастасије Српске, литургијски је прослављен у манастиру Светог Василија у Мркоњићима, гдје се сабрао део чланова женског пјевничког хора „Света Анастасија “ заједно са мати Павлом и сестрама ове свете обитељи, уз присуство вијерног народа и мноштва радосне дјеце. Свету Литургију служили су свештеници Никола Јанковић и Мирослав Ратковић.

Током сабрања извршено је освећење славског колача и жита, а потом се обратио отац Никола који је нагласио важност и симболику нашег окупљања у родном мјесту Светог Василија, уз мошти његове мајке, преподобне Анастасије-Ане Херцеговачке и у спомен и славу Свете Анастасије Српске, мајке светога Саве.

Након Свете Литургије, прославу празника наставили смо у манастирском конаку, из кога се могла чути пјесма у славу Светог Василија и наше заштитнице којој појемо „Мајка Светог Саве целом српству сија!“
У септембру, на дан Сабора српских светитеља, наш пјевнички хор ће се сабрати да прослави све српске светитеље међу којима и мајку најљепшег српског детета, Светога Саве.

Милица Макитан

« од 24 »