У четвртак, 10. новембра ученици и професори ЈУ „Техничка школа“ Требиње обиљежили су Свјетски дан науке.

Кроз међупредметну и унутарпредмету корелацију и сарадничким односом у раду, професори су ученицима приближили спознају важности науке и научних открића у свакодневном животу.

У току часова предмета Технологија обраде, ученици четвртог разреда, Андрија Петковић и Милица Јањић, су у програму одрадили крст, затим преснимили на машину која је урадила исјечени и усјечени крст.

Часу су присуствовали и ученици из ЈУ ОШ „Свети Василије Острошки и Тврдошки“ и ЈУ ОШ „Јован Јовановић Змај“ који су, захваљујући нашим ученицима и професорима, упознати са радом ЦНЦ машина и на тај начин стекли нова знања из области машинске индустрије.

У току часова вјеронауке, математике и српског језика професори су ученицима представили лик и дјело знаменитих српских научника: Михаила Пупина, Николе Тесле и Милутина Миланковића.

Кроз разговор, филмове и документарне емисије о њима ученици су спознали и повезаност науке, технологије и религије. Кроз филмове је јасно наглашено њихово духовно искуство из кога израста етичка и научна снага, љубав према свом народу, као и велика улога и вјера њихових мајки које су благотворно утицале да њихови синови постану највећи научници свијета.

Да наука може бити креативна и забавна увјерили су се сви који су учествовали у данашњим радионицама.

Вјероучитељица Жанела Пажин