На Божић — празник Христовог Рођења — Епископ захумско-херцеговачки Димитрије служио је Свету архијерејску Литургију у требињском Саборном храму Преображења Господњег. Преосвећеном Владици саслуживали су протојереји-ставрофори: Младен Жуловић, Никола Јанковић, Велимир Ковач, Немања Дражић, Никица Ајдер и ђакон Бранислав Рајковић. За пијевницом се налазио црквени хор ”Света Анастасија Српска”. Литургији је присуствовао представник Католичке цркве, дон Анте Лубурић, жупник Жупе Требиње и бискупски викар за требињско-мрканску Бискупију.

У току Сабрања, Божићну посланицу Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија и свих архијереја СПЦ прочитао је протојереј-ставрофор Велимир Ковач. Након Отпуста, услиједило је љомљење чеснице у којој се налазио златни новчић, а добре среће била је Милица Андрић нашавши парче са златником.

Јеванђељску бесједу Владика Димитрије почео је радосним поздравом ”Христос се роди”, упућујући пажњу сабраних вјерника на догађај из живота пророка Илије када се Бог јавио у гласу лахора тананога, појашњавајући да црква данас празнају такву објаву — у којој се најњежније, најљубавније и најпотресније Свемогући Бог јавља као мало дијете. У човјековом животу, кључно постаје питање да ли срце човјеково гори љубављу према Господу. Одговор који човјек даје, у сусрету са Тајном малог дјетета, предвјечног Бога, јавља се као кончић о којем виси човјеков живот и Сапасење, али од тога зависе и човјекова радост и свјетлост његовог живота. Најважнијим се јавља тренутак када човјеково срце, истински дотакнуто, одскочи од радости при помисли на Тајну Оваплоћења, јер у Христу сви догађаји човјековог живота добијају смисао. Људи су позвани да препознају танани глас објаве, осјете, зарадују се и одговоре својим животом на Рођење Богомладенца Господа и Спаситеља Исуса Христа.

Призивајући Божији благослов на сабране вјернике по Отпусту, Владика Димитрије нагласио је да је живот у Христу врхунска, истинска и аутентична слобода за човјека, док се сви други путеви јављају као ропство страстима, гријеху и смрти. Христос је и смрт побиједио Васкрсењем, па се људи, радујући се Рођењу Христовом, радују и свим даровима Његовим — свему што им је обезбиједио и припремио.

Фото: Владо Ружић