Тридесет прве недјеље по Духовима, Владика Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у Храму Васкрсења Господњег у Пребиловцима. Преосвећеном Владици саслуживали су свештеник Марко Гојачић и ђакон Дејан Ивановић.

Бесједећи по Јеванђељу, Владика Димитрије нагласио је да се Црква налази у данима јављања Божијег — Богојављенским празницима, појашњавајући да се ријечи о анђелу који приправља пут Господњи односе на Светог Јована Крститеља. Свети Јован, анђелолики човјек, говори о услову испуњења анђеоске пјесме ”Слава на висини Богу”, а то је покајање. Будући да Бог не користи своју силу да би укинуо човјекову слободу, постоји предуслов да се Божији необухватни, неизмјерни и савршени дарови благодати, милости, љубави, и све Његове свјетлости, уселе у човјеково срце. Тај предуслов је добровољно и слободно људско покајање. Покајање је чудо Божије којим се човјек отвара пред Богом — одлучује да промијени свој живот отварајући се за милост Божију. Човјек одлучује да се одрекне свега лошег — немоћи и страсти које владају њиме. Слабост човјекова огледа се у немоћи да воли на прави начин. Зато је битно покајање, преумљење.
Према ријечима отаца — то није очајање, него одбацивање очајања. То је свјесна одлука човјека да уз Божију помоћ може промијенити живот, а да свјетлост Јеванђеља може постати сила у животу човјека. Ако људу крену да живе по Јеванђељу, они неће изгубити слободу, јер Господ има чудесне дарове и свако може на јединствен начин да поживи по Јеванђељу. Има простора у љубави, милости и промислу Божијем да сви буду онакви каквим их је Бог замислио — а све их је замислио да буду свети — да у својим животним околностима буду глас Божији овоме свијету, радост свијету и утјеха ближњима. Предуслов таквог живота је покајање, отварање срца за дивни лик Спаситеља Господа Исуса Христа.

Фото: Марко Вучинић