На празник Свете Петке, Владика Димитрије началствовао је Светом Литургијом у мјесту Мостаћи, надомак Требиња. Преосвећеном Владици саслуживали су свештеници Никола Јанковић, Мирослав Ратковић, Александар Шмања и ђакон Бранислав Рајковић.

Након Јеванђеља, благословом Владике Димитрија, бесједио је ђакон Бранислав. На самом почетку честитао је Славу сабраним вјерницима, а затим појаснио смисао прочитане ријечи. Ђакон је нагласио како је истрајност неопходан услов сусрета са Христос, будући да нас Јеванђеље поучава да није довољно заблистати у једном тренутку, јер није могуће предвидјети час доласка женика. Мудрост јеванђељских дјевојака огледа се у добрим дјелима, а човјек који се покаже способан за добра дјела одликује се вјером, надом и љубављу. Као примјер мудрости пројавила се Света Петка, која је својим животом посвједочила да спасење није условљено богатством или изобиљем, већ се остварује добром вољом и добрим дјелима.

Након Отпуста сабраним вјерницима обратио се Владика Димитрије, честитавши празник домаћим и њиховим гостима, пожеливши да благослов Божији сиђе на све сабране, њихове ближње и на сва дјела њихова. Говорећи о Светој Петки Владика Димитрије појаснио је како се светитељка повукла из свијета и боравећи ван свијета посветила свој живот молитви за свијет. Сјећајући се ријечи апостола Павла, Владика је нагласио како се хришћани никада до краја не поистовјећују са друштвеним уређењем у којем постоје. Живећи у Цркви хришћани осјећају да су предодређени за Небеса, а животу на земљи доприносе молитвом, светим Тајнама и благодаћу Божијом. Света Петка, као и други светитељи, живећи у потпуности хришћанским животом сав свој живот су предали Богу и постали људима извор благодати, утејхе и милости Божије.

На самом крају Владика се подсјетио сахране блаженопочившег Владике Атанасија и захавалио се онима који су сјетили да звоном са овог храма испрате поворку која је пролазила ка Тврдошу.

фото: Владо Ружић