Пете недеље поста Владика Димитрије служио је у храму Светог Саве у Билећи, уз саслужење протојереја-ставрофора Небојше Коловића, јереја Данила Бора, јереја Александра Грчића и ђакона Александра Црногорца.

Бесједећи по Јеванђељу Владика Димитрије појаснио је да јеванђељски текст говори како Христос долази у свијет да га ослободи од робовања смрти и гријеху, али истовремено да научи човјека како да живи у свијету. Човјек је позван да слиједи Христов примјер љубави тако што ће служити Богу и ближњима са потпуним смирењем, али и спремношћу за истинско покајање и више може научити гледајући Христов јеванђелски лик о тајни наше људске личности и живота него гледајући у себе самог. Увијек преко слабости и гријехова наших треба гледати у Христа Господа који иде да пострада за нас.

Говорећи о Преподобној Марији Египћанки Владика је напоменуо да је она примјер покајања, које се не састоји у пролазном осјећају или надахнућу, већ  се показује као један егзистенцијални задатак, као издржљивост и оданост Крсту Христовом и идење за Христом до крајњих граница наше снаге.

Након службе услиједило је окрепљење у сали Парохијског дома, а потом су се Владика, свештеници и дио вјерника упутили у Рогојевину, оближње билећко село, гдје су освећени темељи нове богомоље посевећене Светом великомученику Георгију Побједоносцу.

фото: Владо Ружић