На празник Светог краља Стефана Дечанског, Владика Димитрије началствовао је Светом Литургијом у Храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима. Преосвећеном Владици саслуживали су свештеници Милан Стањевић, Ратко Зубац, домаћин Игор Мастиловић и ђакон Дејан Ивановић.

По благослову Владике Димитрија, прочитани јеванђељски текст тумачио је чтец Марко Вучинић, појаснивши да потресне Христове ријечи служе ученицима, али и хришћанима, као наговјештај односа који ће свијет успоставити према онима који проповиједају Христа. Други дио Христовог обраћања ученицима испуњен је ријечима о односу у којем влада праштање, радост и љубав. То је дио који доноси утјеху и поуку да без љубави према другом човјеку не постоји ништа сем мрака – одсуства свјетлости – што је пакао. Лијек бесмртности човјеку је пребивање у љубави са другим како би достигао љубав са Богом. Свети краљ Стефан Дечански примјер је хришћанског живљења у којем преовладава љубав – према онима који су га поштовали као и према онима од којих је претрпио страдање.

Током данашњег сабрања, на којем је парох чапљински угостио Владику, свештенство и вјерне, освећени су славски дарови припремљени у част Светог краља Стефана Дечанског, заштитника оца Игора и његове породице.

« од 13 »