У недјељу Сиропусну, Владика Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у храму Светог Архангела Михаила у требињском насељу Хрупјела. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство Епархије Захумско-херцеговачке и приморске.

 

У јеванђељској бесједи Владика Димитрије је подсјетио на ријечи отаца о љествицама у срцу човјековом које воде у Царство небеско, али које гресима, слабостима и немоћима постају невидљиве. Да би човјек у срцу нашао љествице којима улази у Царство Божије, предстоји му труд живота по Јеванђељу. Милосрђе, пост, молитва и све спољашње врлине служе човјеку као начин очишћења срца, али будући да ђаво тежи да све исквари и отрулежи, човјек је позван да пази како чини добра дјела — с каквим настројењем срца и какву љубав желећи. Та заповјест није дата да би људима отежало упражњавање врлина, већ да би били истински људи, да би се срце и душа раширило и савјест освјетлила како би могли примити љубав Божију.

По Отпусту Владика Димитрије је пожелио да милост Божија прати све сабране и њихове ближње у све дане живота, нагласивши да све Јеванђеље позива човјека да отвори своје срце и да гледајући Христа како би се саобразио Њему. Домаћин, отац Велимир Ковач захвалио се Владици на посјети и помоћи у обнови храма.

« од 51 »

Фото: Владо Ружић