На празник Светих отаца Првог Васељенског сабора Владика Димитрије служио је у храму Вазнесења Господњег у Дубочанима. Преосвећеном Владици саслуживали су: протојереј-ставрофор Небојша Коловић, парох јереј Данило Боро и ђакони: Бранислав Рајковић и Ненад Идризовић.

Вјерници из Дубочана и њихови гости сабрали су се данас, у прву Недељу по Вазнесењу како би прославили Славу храма, за који се претпоставља да је грађен најкасније у средњем вијеку. Протеклих година многобројни вјерници трудом и прилозима учествују у обнови храма, која се ближи крају.

Након Јеванђеља Владика Димитрије поучио је сабране вјернике да Црква данас прославља свете Оце који су сачували истиниту вјеру у Нашег Спаситеља Господа Исуса Христа. То је вјера у Њега као истинитог Бога, који је сишавши на земљу остао Бог, а поставши човјек узео је све човјечије и све то је обожио и облагодатио и људима отворио пут присаједињења великој Тајни, великом чуду Божијем. А човјек се присаједињује Богу, осим честитим и хришћанским животом, прије свега на служби Божијој, причешћем тијелом и крвљу Божијом. Честитавши Славу, Владика је нагласио да је Свето Вазнесење Господње круна домостроја Спасења, јер се Христос узнио на небо са својом људском природом, отворивши човјеку пут у живот вјечни.

 

У наставку Литургије извршен је литијски опход око храма и освећење славског колача, а сабраним вјерницима обратио се отац Данило захваливши се на труду коју су уложили како би прославили славу храма и села, али и на напорима које улажу у обнови храма. Празнично сабрање настављено је уз трпезу коју су припремили домаћини братства Анђелића.

фото: Владо Ружић