Владика Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у храму Светог Кнеза Лазара на Берковићима. Преосвећеном Владици саслуживали су свештеници Младен Чалија и Ратко Зубац.

Након Литургије освећен је новосаграђени Парохијски дом, подигнут залагањем оца Ратка, добром вољом многобројних приложника и уз подршку Епархије. Као израз захвалности за марљиво и одговорно извођење радова на Парохијском дому Владика Димитрије уручио је икону и захвалницу господину Веселинку Рупару, власнику фирме која је изводила радове. Отац Ратко, парох берковићки, уручио је захвалнице свим приложницима који су помогли изградњу Парохијског дома.

Бесједећи по Јеванђељу Владика Димитрије, присјећајући се Видовдана на Косову,  пренио је вјерницима окупљеним у храму Светог Великомученика Кнеза Лазара благослове косовских светиња, напоменувши како је грачанички фрескопис након рестаурације засијао изворним сјајем. Говорећи о Светом Кнезу Лазару који је примјер и оваплоћење јеванђељске жеље за Царством Небеским, Владика је појаснио да хришћани тражећи Царство Небеско, не презиру историју, већ сада у историји траже испуњење благодаћу Божијом, како би оживили своју иконичност и остварили подобије Божије.

Тумачећи прочитану перикопу, Владика је објаснио да библијско поимање срца означава цјелокупно биће човјеково, а на срце као центар крвотока или емотивног живота. Срце је мјесто сусрета са Богом и зато Јевнађеље говори о томе гдје треба да буде срце човјеково, јер ако срце буде оптерећено земаљским бригама човјек неће остварити своје назначење, заједницу са Богом. Зато човјек треба прво да иште Царство Божије, тражећи врлину, доброту и благослов Божији, а остало ће се надодати благодаћу Божијом.

Владика је нагласио да су дјеца нарочито пријемчива за Царство Небеско због чистог срца и неискварености, те је сваки човјек одговоран да личним примјером праведног живљења исправно васпитава дјецу, јер на њих више утичу дјела која извиру из човјековог срца него ријечи које изговара. А да би породичне и парохијске заједнице биле стабилне и да би имали Божији благослов неопходно је да дјеца израсту у истинске људе, који чувају Косовско наслеђе и носе Нови Завјет у својој савјести.

фото: Владо Ружић