На празник Рођења Пресвете Богородице, Владика Димитрије началствовао је Светом Литургијом у храму Рођења Пресвете Богородице у Љубињу, гдје је данас прослављена слава храма и града. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство Епархије Захумско-Херцеговачке и Приморске.

У јеванђељској бесједи Владика Димитрије поучио је да Бог у малој дјевојчици Марији открива колико много љубави, милости и силе је заложио у човјека. Кроз Мајку Божију Господ је људском роду даровао спасење, она је у име свих људи омогућила да Бог дође у овај свијет – да се оваплоти. Тумачећи ријечи, које Марија изговара у сусрету са арханђелом Гаврилом, Владика је појаснио да је то слика разговора душе људске са живим и истинитим Богом, који никад на силу не улази у срце човјечије, једном је дао човјеку слободу и више је не одузима, јер жели да људи заличе на њега. Да би човјек то остварио потребно је да слуша ријеч Божију и да је држи.

Након Причешћа извршен је свечани литијски ход улицама Љубиња, освећено је славско жито и колач. По Отпусту Владика Димитрије честитао је славу Љубинцима и свим њиховим гостима, желећи да сви и сва њихова дјела која теже врлини, љубави братској и љубави Божије буду благословени.

Фото: Владо Ружић