Четрнаесте недјеље по Духовима, Владика Димитрије началствовао је Светом Архијерејском Литургијом у Храму Светог Кнеза Лазара у Батковићима. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство Епархије Захумско-херцеговачке и приморске.

У јеванђељској бесједи, Владика Димитрије поучио је сабране вјернике о предању живота – предању о животу који почиње стварањем, а прелази преко капије гроба. Израз највеће милости Божије било је слање Сина – да би свако ко вјерује у Њега имао живот вјечни. Та вјера није само од ума и разума, већ је живот по заповијестима које је оставио. Бог човјека не оставља сирота током живота – остављајући му Цркву, шаљући апостоле и подижући светитеље који су продужили њихово дјело. Владика је нагласио да је полагањем честица моштију Светих Мученика Јасеновачких, храм крштен – храм који је извор сваке благодати, милости, љубави и благослова. Да би човјек примио такве дарове, не смије у себи задржати било какву пристрасност, било шта што затамњује љубав према Богу или ближњима. Указујући на ријечи апостола, Владика је истакао да свако носи одговорност за своју вјеру и појаснио да се човјек не смије мирити са слабостима. Примајући светињу Божију, човјек треба да сачува радост и трепет страха Божијег, разрастајући живу вјеру.

По Отпусту, Владика је изразио захвалност Богу који је излио љубав и милост на сабране Службом и светим чином који је извршен, пожеливши да се сабрани покажу достојни дарова Божијих. Владици је саслуживао и отац Благодата Васиљевић, којем се испунило педесет година служења олтару, што је уједно подсјетник да је прошло пола вијека од подизања храма, који је у тренутку градње био први подигнути храм у Босни и Херцеговини послије Другог свјетског рата, а Невесињци су га подигли са свештеником Радомиром Брењом. Помињући многобројне свештенике поријеклом из Невесиња, отац Благодата је радосно истакао да је рукоположен управо у овом храму по завршетку градње.

« од 40 »

Фото: Младен Вујадиновић