Тридесет шесте недјеље по Духовима, Владика Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у Храму Преображења Господњег у Требињу. Преосвећеном Владици саслуживало је братство Саборног храма.

У јеванђељској бесједи, Владика Димитрије нагласио је да жена Хананејка није познавала Закон и Пророке, пошто није била из јеврејског народа, али је имала срце отворено које човјеку пружа директан приступ живом Богу, а Христос долази на свијет управо да то дарује људима. Сваки човјек може да уведе Бога у своје срце, да заживи милошћу, љубављу и истином Божијом. Одласком у крајеве тирске и сидонске, гдје људи нису знали за Живога Бога, Господ показује да не постоји ништа што би спријечило човјека да вјерује у Бога. Разговарајући са женом Хананејком, Христос не покушава да је увриједи, већ допушта да се открије сав распон, сва сила вјере, која је живјела у срцу њеном. Владика је нагласио да се у разговору са женом открива љубав за другог, и истрајност, која је човјеку сваког времена, а нарочито данашњег, неопходна. Људи су позвани да истрајно и упорно траже Царство небеско и правду његову.

Након Отпуста, Владика Димитрије пожелио је да благослов Божији дође на све сабране и обавијестио их о догађајима који ће пратити обиљежавање Годишњег помена Владици Атанасију.

« од 45 »

Фото: Владо Ружић