У сриједу треће седмице по Васкрсу, на празник Преноса моштију Светог Николаја мирликијског Чудотворца, Владика Димитрије началствовао је Светом Литургијом у храму посвећеном Светом Николају у требињском селу Грмљани. Преосвећеном Владици саслуживали су протојереј-ставрофор Младен Жуловић, јеромонах Марко из Манастира Завала и ђакон Душко Орашанин.

У јеванђељској бесједи, Владика Димитрије нагласио је да Господ долази у свијет да човјека исцијели од смрти, гријеха – који је изазвао смрт – и ђавола, који је навео човјека да одступи од живога Бога – који је извор љубави и хљеб живота дат да човјек једе од Њега и тиме живи. Из љубави Господ се човјеку цјеловито даје – Причешће за тијело, спасоносне заповијести за разум и име своје да би се човјек у име Његово молио, да Његово име оживотвори људски живот. Човјек је позван да узраста у вјери читањем Јеванђеља и отачких тумачења, јер у супротном ум замара мноштвом информација, а затим воља и срце постану неспособни за молитву. У духовном смислу, човјек постаје оно чему посвети свој ум. Владика је нагласио да је примјер исправног живота Свети Николај, који је примио силу Божију у себе и тако срце своје учинио толико пространим да може да прими и утјеши све који му се обрате.

По отпусту, Владика је честитао славу домаћину, оцу Младену, и вјернима, поучивши о животу Светог Николаја и о животу Светог пророка Исаије, који се удостојио да најави долазак, вјековима прије доласка, Спаситеља у тијелу.

Током данашњег сабрања извршен је свечани литијски опход око храма и освећен колач и славско жито, а сабрање је настављено за трпезом коју су спремили мјештани.

« од 50 »

Фото: Владо Ружић