На Васкршњи уторак, Владика Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима.

Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство Епархије Захумско-Херцеговачке и Приморске.

У јеванђељској бесједи Владика Димитрије је појаснио да ученици на путу за Емаус Господу откривају своју рану како би била излијечена, јер им Господ допушта да пројаве своје невјерје, очајање и људску слабост, што прати све људе. Господ даље тумачи писма, а затим причешћује ученике. То је чудо и матрица како и данас људи препознају Христа, прво се ријеч Божија проповједа и тумачи у Литургији, а та ријеч има тајанствени кључ за људско срце, оно се загрије и пожели да прими Господа. Света Литургија је управо исто чудо које се дешава на путу за Емаус. Причешћем се Господ зачиње у срцу човјечијем и постаје жив и дјелатан. Све што сила Божија дотакне постаје и живо, тако човјек оком вјере види да су и Свети мученици близу Бога, јер мртво остаје само оно што је дотакнуто гријехом и што остаје упорно у гријеху.

По Отпусту Владика Димитрије се обратио сабраним вјерницима поздравом радости „Христос Васкрсе“ и поучио да се Христос човјеку обраћа увијек ријечима које човјек најбоље може разумити, не постављајући немогуће заповјести, већ позивајући да човјек из љубави чини оно што је Господ већ извршио.

Уочи празника Владика Димитрије предстојао је Вечерњим богослужењем у храму у Пребиловцима.

« од 98 »

Фото: Владо Ружић

« од 38 »

Фото: Марко Вучинић