Изложба фотографија „Васкрс манастира Житомислић” отворена је 20. јуна 2023. године у Дому културе „Јевто Дедијер” у Билећи. Ово је шесто гостовање ове изложбе након Невесиња, Гацка, Требиња, Никшића и Зенице. 

 
Изложба је отворена у поводу Видовданских свечаности у Билећи, а представља почетак сарадње Фондације Музеј Житомислић и ове установе, како је и нагласио директор Дома културе г. Лазар Гњато. Он је изразио нарочито задовољство и част што у Билећи може да угости житомислићког игумана, архимандрита Данила и госте из Фондације. Осврнуо се на значај „најзападнијег православног манастира у Херцеговини”, као и Мостара у коме је, како је казао, настала модерна српска култура. 
 
Фондацију и Музеј Житомислић представила је директорка Ирина Колак Мандић, док је игуман Данило представио саму изложбу која је први пут постављена 2022. године, у поводу прославе Житомислићких Мученика, те сјећања на 30 година од рушења и 20 година од почетка обнове манастира. Осврнуо се на богату и бурну историју манастира, на разарања и обнављања, истакнувши како је манастир Житомислић и у данима када је био до темеља порушен, зрачио посебном благодаћу, радошћу, надом и миром. Искористио је прилику да позове све посјетиоце изложбе и грађане Билеће да у понедјељак, 26.6.2023. године у манастиру Житомислићу скупа са братством и вјерним народом прославе празник Св. Житомислићких Мученика.
 
« од 10 »