У понедјељак, 4. марта, када се навршава три године од блаженог уснућа умировљеног Епископа захумско-херцеговачког и приморског Господина Атанасија, Свету архијерејску Литургију у Манастиру Тврдошу служио је Владика Димитрије, уз саслужење архимандрита Симеона и Нектарија из Епархије Зворничко-тузланске, јеромонаха Артемија из Епархије Нишке, тврдошких јеромонаха Порфирија и Антонија, данићког јеромонаха Павла и ђакона Крста Авдаловића.

Изговарајући јеванђељску бесједу, благословом Владике Димитрија, архимандрит Нектарије је одвојио тренутак да све сабране подсјети на блаженопочившег Владику – строгог на ријечи и благог у утјехама. Сјећајући се поука, по којима памти Владику Атанасија, отац Нектарије је нагласио да човјек у свакој области својих активности, као и у жиовоту уопште, има обавезу да пази на људе око себе – да стражи и мотри како би другом човјеку увијек у правом тренутку, као добар помоћник, послужио правилним ријечима и дјелима.

Помен у тврдошком Праклису Христовог Васкрсења, гдје је сахрањен Владика Атанасије, служио је Владика Димитрије. Владика Димитрије подијелио је са сабранима осјећај да је близина Владике Атанасија била благодат и милост Божија, те да је одласком Владике дошло откривење у којем се види зашто је у близини Владике било тако топло око срца и зашто су горјела срца. Владика је пожелио да сви сабрани остану достојни ученици Владике Атанасија и да Бог подари да својим животима понове Владикину радост, богочежљивост и богопреданост.

« од 45 »

Фото: Владо Ружић