У Теодорову суботу, Владика Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у Храму Светог Василија Острошког у Автовцу. Преосвећеном Владици саслуживали су парох автовачки, јереј Миодраг Вртикапа, и ђакони Јакша Окиљевић, Срђан Милошевић и Душко Орашанин.

У јеванђељској бесједи, Владика Димитрије поучио је вјерне да искушења и невоље, на које човјек наилази у животу, бивају прилика човјеку да се исправи, постајући истински хришћанин. Благослов Божији огледа се у радости и слози која прати превазилажење проблема у благодати Божијој. Јеванђељске заповијести Божије, које су човјеку природне, извор су слободног живљења којим кроз човјека почиње да сија лик Христов. Човјек који љуби Бога, истинског себе и своје ближње са којима се човјек среће у овом животу да би се то наставило у вјечности. Владика је нагласио да човјек који долази на причешће, желећи истинске плодове, треба прво да припреми земљу срца свога из које ће вјера, као сјеме јеванђељско, израсти прожимајући читаво човјеково биће.

По отпусту, Владика Димитрије пожелио је да благослов Божији дође на све присутне и поучио их о животу и подвигу Светог мученика Теодора Тирона. Отац Миодраг захвалио се Владици на посјети.

« од 38 »

Фото: Владо Ружић