Извор: Радио Требиње

Велика световасилијевска литија у којој је више стотина вјерника кренула је данас испред Саборног храма Преображења Господњег у Требињу до манастира у Мркоњићима, поводом прославе празника Светог Василија Острошког и Тврдошког.

Литија у којој је много младих и дјеце кренула је испред требињског Саборног храма након молитве и благослова свештенства, а у манастир у Мркоњићима треба да стигне до 18.00 часова на вечерњу службу.

Вјерници учествују у литији до Мркоњића, родном селу Светог Василија Острошког како би заједно прославили празник великог светитеља и чудотворца и поклонили се моштима Свете Ане, мајке Светог Василија, чије се мошти налазе у овом манастиру.

Требињски свештеник Велимир Kовач обративши се вјерницима прије поласка рекао је да је ова литија ходочашће у част и славу Светог Василија, заступника свих.

„Литија је увијек молитвени ход и посвећивање времена Богу и освећивање простора којим идемо, а важно је да га завршимо са богослужењем“, рекао је отац Велимир.

Требињац Саша Андрић, који је у литију кренуо са супругом и сином Василијем, каже да им то много значи и да су понијели и ђечија колица ако се дјечак умори да могу да наставе са тим светим ходом до Мркоњића.

Требињка Милица Ијачић, која је у литију кренула у инвалидским колицима, рекла је да Свети Василије бди над Херцеговином као једна велика љубав и да сви желе да буду дио ове лијепе литије.

Она је подсјетила да је ово прва литија након претходне која је ишла до Мркоњића прије неколико година због одбране светиња у Црној Гори.

Ведрана Kрстовић је на овај свети пут први пут кренула са сином, истичући да јој то много значи.

„Kренула сам у литију за сву обољелу дјецу јер желим да сви оздраве, као и да се захвалим Светом Василију који нас никада не оставља и да се поклоним моштима његове мајке, Свете Ане“, рекла је Kрстовићева.

За поклонике је у повратку из Мркоњића обезбијеђен бесплатан превоз након вечерње службе.