У недјељу месопусну, Владика Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у Саборном храму Преображења Господњег у Требињу. Преосвећеном Владици саслуживало је братство Саборног храма.

У јеванђељској бесједи, Владика Димитрије појаснио је да данашње јеванђељско читање открива шта ће бити мјерило и критеријум суда Божијег. При Христовом доласку у слави, сама Његова љубав, слава и свјетлост биће суд — то је тајна будућег вијека — све ће бити свјетлост, сва дјела ће бити на видјелу, а Бог неће оставити простор ђаволу за било какво дјеловање. Јеванђеље благовијести — да ће одбијањем љубави човјек створити себи пакао, јер Бог оставља човјеку слободу прихватања или одбијања љубави Христове. Ако се човјек не припреми за свјетлост, за љубав Христову — свјетлост ће му бити мучење и Христос ће му бити странац. Господ данашњом јеванђељском причом показује да ће љубав према ближњем бити мјера суда.

По отпусту, Владика Димитрије пожелио је да сабрани буду благословени благословом Христовим, благословом љубави и свјетлости Христове, користећи прилику да пажњи вјерних предочи отачку слику Христа као оног који је проживљавао патње описане у јеванђељској перикопи како би људи имали Цркву Божију, извор радости.

« од 54 »

Фото: Владо Ружић