На празник Свете преподобне мати Параскеве — Свете Петке, Владика Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у Храму Светог великомученика Георгија у Метковићу. Преосвећеном Владици саслуживали су свештеници Милан Стањевић, Небојша Радић и ђакон Душко Орашанин.

Након Јеванђеља, бесједио је Владика Димитрије, нагласивши да људи, већ у тајни силаска Светога Духа, имају дарове Царства небеског, могу их окусити и тако, окушајући, могу да се припреме за оно што тек долази. Данашње Јеванђеље, говорећи о Царству небеском, показује људима како већ овдје могу учествовати у Царству — како се припремити за њега. Подсјетивши на ријечи Светог Серафима Саровског, Владика је појаснио да свјетиљке представљају благодатне дарове Светога Духа, које човјек треба да стиче живећи по ријечи Јеванђеља, које је радост и утјеха, али и обавеза, да човјек живи по њему. Човјек је позван да се потруди и примјени ријеч јеванђељску у животу – тек тада човјек заиста бива препознат од Господа.

Говорећи о празнику који Црква данас прославља, Владика је подсјетио на подвиг Свете Петке и на чудесно откривење моштију којим су дјела светитељке постала позната.

Након Отпуста, Владика је честитао празник сабранима, крсну славу домаћину, оцу Милану, и поучио о важности времена живота, које је јединствена и непоновљива прилика за остварење врлинског живљења.

« од 12 »