На дан када прослављамо Светог архангела Михаила (21. 11. 2023.) мноштво верних људи са подручја Далмације, и шире, сабрало се у манастиру Крки како би заједничком молитвом обележили славу овог светог места. Свету Архијерејску Литургију служили су Њихова Преосвештенства Eпископи захумско-херцеговачки и приморски Г. Димитрије и далматински Г. Никодим.
 
 
Окупљеном народу први се обратио домаћин честитајући свима овај велики дан, уз посебне речи захвалности Епископу Димитрију који је својим присуством показао љубав и бригу за наш народ у Далмацији.
 
„Радостан сам што смо се данас сабрали у овако великом броју, упркос овом времену које нас и није баш послужило. Пре свега, хоћу да поздравим Владику Димитрија који је дошао да се заједно помолимо Господу и да види како ми данас живимо овде, у овој нашој православној Далмацији. Надам се да ћемо наставити да се посећујемо, да ћемо и ми имати прилике да одемо у Херцеговину и да ћемо кроз то показати да верујемо у истинскога Бога и да смо ученици Његови, а исто тако и наследници наших славних предака који су се посећивали и окупљали у оваквим приликама“, рекао је Епископ Никодим.
 
Упућујући искрене честитке поводом храмовне славе братији манастира Крке, професорима и ученицима богословије, као и свим присутним верницима Епископ захумско-херсеговачки изразио је радост због овог светог сабрања и прилике да посети нашу Епархију.
 
 
„Први пут сам сада у овим крајевима, а када човек први пут дође на овако лепо место и осети ту благодат, онда каже да су му се открили нови светови. И заиста, ова света обитељ је једно чудо Божије, како благодаћу и њеним духом, тако и природом и овим местом и ако Бог да, враћаћу се овде. Благословени били наши оци који су одлучили да баш овде устроје ову свету обитељ и овај манастир посвећен Светом архангелу Михаилу и свим небеским силама бестелесним. У Цркви Божијој се откривају нови светови и свака душа која дође да живи у Цркви и поверује схвати то чудо Божије. Прво се открио Бог, жив и истинит, дошао је међу нас, људе и постао човек, као један од нас. То је читав један нови свет, љубав Божија која се открила и онда се нама, који смо крштени у православној вери открила Црква Божија, заједница верних, као могућност да са тим Богом, који је дошао на свет Духом Светим, ми заједничаримо, постанемо једно са Њим, да се на крају крајева причестимо Њиме на Светој Литургији. Осим што нам се открила та земаљска заједница, земаљска Црква, открива нам се и Црква небеска, Црква светитеља и анђела Божијих. Као што је било светих људи који се моле за нас и данас су овде били, верујемо присутни, ми верујемо у стално светлосно присуство светих анђела и арханђела на свакој Литургији и с њима заједничаримо, они учествују у нашем спасењу, помажу нам и гурају нас напред. Свака добра мисао, свака благодат и милост, све оно што нам дође добро у срце, ми знамо да нам долази благословом Божијим, а посредством светих анђела и арханђела. Зато увек треба да се ослањамо на љубав и милост Божију, да се ослањамо на веру нашу, свету и истиниту и на Цркву нашу кроз коју нам се све то открива и даје по мери нашег отвореног срца. Колики суд принесемо Господу, толико ће нам љубав и милост Његова помоћи и сви анђели и архађели и сви свети ће бити са нама и онда ће бити благослова и за нас и за наше ближње, па макар нас било мало бројем, као што нас је мало у Далмацији и Херцеговини, бићемо силни милошћу и љубављу Божијом“, поручио је Епископ Димитрије.
 
« од 27 »

Извор: Епархија далматинска