На празник Покрова Пресвете Богородице прослављена је слава Манастира Дужи, гдје се на сам празник и уочи празника сакупило мноштво народа, монаштва и свештенослужитеља. Светом Литургијом началствовао је Владика Димитрије уз саслужење свештенства и свештеномонаштва Епархије захумско-херцеговачке и приморске, као и гостију из епархија милешевске, крушевачке и западноамеричке.

Током литургијског сабрања, Душко Орашанин рукоположен је у чин ђакона и назначен за Храм Преображења Господњег у Требињу.

Јеванђељском бесједом обратио се Владика Димитрије, најприје подсјетивши сабране на предање о подвижницима исихаситима, а затим на ријечи светог Бенедикта Нурсијског о мјесту Литургије у животу хришћана. На Литургији се Бог открива човјеку, она је благодат и дар, али и суд људима — свим помислима, дјелима и ријечима човјека. Када човјек долази на Свету Литургију, потребно је да се запита да ли је радостан, има ли чежњу за Светом Литургијом, за молитвом и за причешћем, како би одредио мјесто на којем се налази у свом духовном животу. Када човјек, имајући гријехове, пада, он је здрав хришћанин само када се враћа заједници Цркве, ако нема проблем да буде са браћом и сестрама у Цркви. То је живи параметар духовног живота хришћана – Света Литургија. Ако се Литургији враћа, ако у њој учествује срцем и душом, читавим бићем, ако сва своја дјела приноси на Свету Литургију, човјек је здрав — ако се каје и не оправдава гријехе и падове, приносећи их Богу.

Током свечане славске литије, која се зауставила на главним манастирским капијама, освећена је обновљена зграда старе школе и освећен славски колач. Сабраним вјерницима обратио се отац Теофил најприје захваливши се Владици, вјерном народу и душкој заједници, духовним чадима мати Теодоре — на доласку, али и на подршци коју пружају при обнови манастира.

Празничним вечерњим богослужењем са петохљебницом, служеним уочи празника, предстојао је Владика Димитрије. Након освећења хљебова, Владика је похвалио труд уређивања манастира и припреме славе, којем је у претходном периоду свједочио, и пожелио да Мајка Божија све сабране покрије својим покровом и да Бог подари да је свагда имају као заштитницу и да свака помисао на њу орадости срце вјерних.

« од 100 »

Фото: Владо Ружић