На празник Обрезања Господа Исуса Христа и празник Светог Василија Великог, Владика Димитрије служио је Свету архијерејску Литургију у Храму Светог Василија Великог у Коњицу, гдје је данас прослављена храмовна слава. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство Епархије Захумско-херцеговачке и приморске.

У јеванђељској бесједи, Владика Димитрије подсјетио је да Христос није дошао на земљу да твори своју вољу, већ вољу Оца који је на небесима. Већ као дијете говори да Њему ваља бити у дому Очевом. Био је послушан чак до смрти на Крсту, а већ рођењем почео је да страда, показујући примјер као човјек. Био је наг у витлејемској пећини, наг приликом обрезања, наг на Јордану и наг на Крсту – сви људи, који живе, који су живјели и који ће живјети на земљи, могу се наћи у љубави Христовој, коју је показао са Крста ријечима ”Опрости им јер не знају шта раде”. Господ Исус Христос је једино ново под сунцем, а пославши Духа Светога апостолима, дао им је силу да проповиједају Његово име. Такву силу имали су, и имају, светитељи којима је на устима и у срцу име Христово и проповиједају Га широм свијета. Такав је био и Свети Василије, којег Црква данас прославља, пун љубави, благодати, истине, милости, мудрости Божије, пуни имена Спаситељевог. Све то Господ је подарио човјеку, а човјек је позван да то прихвати – да својим животом, својом вјером, надом и љубављу буде окренут Спаситељу.

Након Отпуста, Владика Димитрије честитао је сабранима ново љето благости Божије и славу – празник Светог Василија Великог. Поучавајући вјерне, Владика је подсјетио да црквене химне о светитељу говоре као о пчели Цркве, будући да је све добро, корисно и честито узимао у себе и тако постао проповједник, монах, молитвеник, творац канона и монашких правила, чудотворац и милосрдни пастир – све је био, сваки Божији дар био је на њега изливен. Отац Бранимир, надлежни парох, захвалио се Владици на доласку и позвао сабране вјернике да сабрање наставе за славском трпезом.

Фото: Марко Вучинић

Фото: ЦО Коњиц

« од 45 »