У Недељу 13. августа 2023.године, служена је Света Литургија и прослављена слава храма Св. првомуч.  архиђакона Стефана.

Свету Литургију је, са окупљеним вјерним народом, служио је надлежни парох Никола Јанковић. Обављена је литија око храма и благосиљани су славски дарови, а парох је поучио присутне јеванђелском беседом.

На крају молитвеног славља послужена је трпеза љубави поред храма уз здравицу домаћина и гостију као и звук гусала.

Храм Св. Стефана у Туранима је један од најстаријих храмова овог краја (датира из 15 века). Његова обнова је започета благословом пок. владике Атанасија после отаџбинског рата , али због јако лошег пута врло је тешко ишла. Ипак је уз велики труд и љубав храм у већини грађевински обновљен, а ово је прва одслужена Литургија у њему у овом стољећу због чега су сви осетили велику радост.

У Туране се сада може много лакше доћи, јер је један део пута асфалтиран и обновљен па су тако и породице пореклом из овог села (Ђузаловићи, Милошевићи, Поповци, Зубац) почели са обновом својих старих кућа и имања. У плану је и унутрашње уређење храма који је својим каменим сводом у стилу преломљеног готског лука остао аутентичан са каменим округлим амвоном у поду.

Радости овог сабрања допринело је присуство и граја деце као и звук и песма гусала.

« од 27 »