У недељу Самарјанке, 2. јуна текуће године, служена је Света Литургија у храму Светог Саве Српског у изградњи који се налази у сеоском гробљу у селу Увијећа код Требиња.

Свету Литургију служио је протојереј-ставрофор Љубиша Брњош, парох у Орланду у америчкој савезној држави Флорида, уз саслужење надлежног пароха протојереја-ставрофора Бориса Бандуке и вјерног народа овога краја. У току Литургије извршена је литија, одслужен помен за све упокојене и сахрањене у сеоском гробљу и преломљен је крсни хљеб. Добри домаћини за све присутне припремили су трпезу љубави.

 
По благослову Преосвештеног Епископа захумско-херцеговачког и приморског г. Димитрија 7. јуна 2022. године, на празник трећег обретења часне главе Светог Јована Крститеља, освештано је земљиште за изградњу новог храма. Прошле године, 28. маја, Преосвештени Епископ Димитрије освештао је темеље за нови храм у Увјећој. Трудом и љубављу мјештана у току су радови на изградњи храма.
 
Село Увјећа налази се југоисточно од Требиња, уз саму границу између Босне и Херцеговине и Републике Хрватске. У овом херцеговачком селу, сазданом на камену и од камена, у потпуности је очуван амбијентални изглед села са каменим кућама грађеним на традиционалан начин прије сто и више година. Кроз архитектуру овог села може се пратити развој камених херцеговачких кућа, са огњиштем као централним дијелом просторије, каменим креветима и избама за чување хране и пића.
 
Што се тиче гробља, у склопу којег се гради нови храм, оно је врло мало пошто су овдје живјеле кроз вијекове само двије фамилије. Иако данас врло ријетки, али укопници на овом гробљу су породице Шупљеглав и Брњош.
 
« од 22 »