У недељу 26. по Духовима, 3. децембра 2023. године, прослављена је слава храма Светог свештеномученика Климента Римског у селу Сливници. Свету Литургију служио је надлежни парох протојереј-ставрофор Борис Бандука уз саслужење вјерног народа тог краја.

У току Литургије извршен је славски обред и помен за све упокојене и сахрањене на гробљу које се налази поред храма. Добри домаћини су за све присутне у својим домовима припремили трпезу љубави. 
 
Посебну радост евхаристијском сабрању допринијели су својим доласком становници околних села Љубова и Љекове који Светог Климента прослављају као своју породичну славу. То су породице Љубибратић, Укропина, Бубрешко и Савиновић. У селу Сливница се налазе куће породица: Дробњак, Ђурина, Мариновић, Сврдлан, Ћуртовић и Шилобад. Крсна слава ових породица је Свети првомученик и архиђакон Стефан.
 
Иначе, село Сливница налази се у Требињској Површи и први пут се помиње у XIV вијеку, односно 1387. године. Што се тиче тачне године изградње храма Светог свештеномученика Климента Римског није позната, али оно што је сигурно, јесте, да је храм више пута обнављан. Прво његово веће обнављање претпоставља се да је било послије великог земљотреса који је био задесио Дубровник 1667. године, а чије су се посљедице могле осјетити и у околним мјестима. Једна од већих обнова храма завршена је прије двије године. Освећење храма извршено је у недељу 1. августа 2021. године од стране Епископа захумско-херцеговачког и приморског Димитрија, свештенства и вјерног народа.
 
« од 9 »