У поподневним часовима Патријарх Порфирије посјетио је Манастир Рођења Светог Василија – метох Манастира Петропавлово, у херцеговачком селу Мркоњић.

Поред домаћина, Епископа захумско-херцеговачког и приморског Димитрија, у пратњи Патријарха били су епископи: милешевски Атанасије, крушевачки Давид, тимочки Иларион, ваљевски Исихије, и ремезијански Стефан, као и бројни свештеници и монаси.

У родном мјесту Светог Василија пријем за Патријарха осмислило је и припремило сестринство Манастира Петропавлово и вјероучитељи, а програм су извели основци и средњошколци из Херцеговине. Говоре доброшлице припремили су средњошколци: Романа Рогановић, Давид Вучуревић и Андреј Вукоје. Испред прве херцеговачке генерације матураната, која је у току средњошколског образовања похађала часове Вјеронауке, поклонили су Патријарху два филма која су радили са професорима Српског језика и Православне вјеронауке, филм ”Владо” и филм ”Стубови”.

Патријарха су нарочито одушевили млађи ђаци који су одпјевали неке од најљепших духовних пјесама, а полазници секције Православац радозналац из ОШ ”Вук Караџић” у Требињу, уручили су Његовој Светости икону. Ученица Невене Мекдермонт, која је недавно стигла у Требиње из Саудијске Арабије, насликала је Светог Василија као малог дјечака.

 

Фото галеријe: Миодраг Вујачић

Галерија 1

Галерија 2