У позоришној сали Kултурног Центра Требиње отворени су „Дани Светог Василија Острошког и Тврдошког“, које су у част овог великог светитеља организовали Епархија ЗХиП и Град Требиње.

Његово преосвештенство владика ЗХиП Димитрије рекао је да се нада да ће ова манифестација постати традиционална и да ће се одржавати сваке године у нашем граду.

„Љубав Светог Василија чудотворца дотакла се свих срца и овдашњи народ је посланица Светог Василија која је написана у духу живог Бога и Господа Исуса Христа. Сви вјерници треба да Светом Василију приносе дарове ума, разума и срца, јер се тако причешћују његовом благодаћу, љубављу и милошћу”, поручио је владика Димитрије.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да Град Требиње и Општина Никшић заједно по први пут ове године организују манифестацију „Дани Светог Василија“. 

„Свети Василије много значи за православље, али и за остале вјере. Град Требиње је у претходном периоду много уложио у Духовни центар Мркоњићи заједно са Владом Републике Српске и Србије. Од саме градње вјерских објеката много је важније да се ту народ окупља ради вјере и љубави”, рекао је Ћурић.

У оквиру манифестације „Дани Светог Василија Острошког и Тврдошог“ биће приређени бројни културни догађаји, а најављена је и посјета Његове светости патријарха српског Порфирија, који ће у нашем граду боравити 10. и 11. маја.

текст: Радио Требиње
фото: Јован Видаковић