У сриједу, 25.01.2023. у 19 часова у никшићком позоришту отворена је изложба фотографија „ Васкрс манастира Житомислић“. Ово је укупно четврто гостовање наше изложбе, коју је провобитно приредио монах Теофил тврдошки, а за ову прилику прилагодио Стеван Килибарда из никшићког Секретаријата за културу.

На отварању изложбе говорили су предсједник општине Никшић господин Марко Ковачевић, те игуман манастира Житомислић архимандрит Данило.

Предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић казао је на отварању изложбе „Васкрс манастира Житомислић“ да му је велико задовољство што се ова изложба одржава у Никшићу, посебно из разлога што су Никшић и Мостар некада били једна епархија наше цркве, и то у неким врло тешким временима.

„Манастир Житомислић највише свједочи страдању српског народа, али и васкрсењу српског народа и оном васкрсењу које је у основи свих васкрсења – васкрсењу Господа нашег Исуса Христа. Жито, сјеме Божије, увијек проклија и наш манастир Житомислић обновљен је заједно са Црквом Свете Тројице у Мостару. Ова изложба вечерас је свједочанство да долазимо из једног народа који никада није пристао и никада неће пристати да нестане“, истакао је предсједник Ковачевић.

Изложбу у фоајеу Никшићког позоришта, званично је отворио игуман манастира архимандрит Данило Павловић, који је казао да је велика част што гостују у Никшићу.

„Изложба представља фрагменте онога што имамо записано, а манастир Житомислић има веома богату и значајну историју. Некада тешку, али увијек обнављајућу и радосну. На изложби су слике које показују како је манастир изгледао након Другог свјетског рата. Тада је био запуштен, али онда су дошле сестре монахиње и обновиле га. И онда долази 92. година, када је манастир први пут у новијој историји тако брутално порушен и порушена је свака богомоља, њих око 30, која се налазила на простору Херцеговине. Затим, 2002. године отпочели смо његову обнову и тада почиње ова прича – ових двадесет година васкрсења“, истакао је игуман Павловић.

Изложбу је организовала Општина Никшић, односно Секретаријат за културу, спорт, младе и социјално старање у сарадњи са Фондацијом Музеј Житомислић, што представља наставак сјајне и плодоносне сарадње наших двију институција.