Данас, 30. децембра 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки и приморски Господин Димитрије, уз саслужење свештенства и благовјерног народа, извршио је чин освећења земљишта и поствљања Крста у требињском насељу Тина (у кругу Новотекса), гдје ће у наредном периоду бити саграђен храм посвећен Светом Кирилу и Методију.

Обраћајући се сабраним вјерницима након освећења, Владика Димитрије је појаснио да су храмови за људску заједницу свјетиљке у којима се проповједа Јеванђеље о Сину Божијем који је постао Син човјечији, да би људи постали богови по благодати. Храм служи човјеку да се у њему преображава и да се људи као заједница преображавају – само док се чује Ријеч Божија у храму и док човјек живи по Јеванђељу попут блажењејшег патријарха Павла. Већ током градње храма људи имају прилику да пројаве оно због чега граде храм – љубав према Богу и љубав једних према другима, како би изградили своја бића, срца и душе. Владика је појаснио да је мјесто за изградњу храма изабрано са жељом да храм човјека у свакодневном животу подсјећа на Бога, љубав и Јеванђеље.

Најављујући почетак градње, надлежни парох протојереј-ставрофор Борис Бандука истакао је како ће 2024. година бити веома значајна за почетак и ток радова на изградњи новога храма, који је благословом Епископа Димитрија посвећен Светим равноапостолним Кирилу и Методију, словенским просветитељима и учитељима. Изградња храма има за циљ да заинтересује народ Божији за духовни живот и тако их подстакне на активно учешће у животу Цркве. Градња храма није ништа друго до мисионарска потреба Цркве чији је темељ свједочење Јеванђеља Христовог, прилагођавајући се времену и проблемима, као и пастирским потребама са којима се сусреће савремени човек.

Позивајући вјерне да помогну изградњу храма отац Борис је истакао: Нашем покољењу припала је часна обавеза да уз помоћ Божију изградимо овај храм који ће бити на понос свих нас и наших потомака, а за помен наших предака. Зато Вас молимо да, уколико сте у могућности, по доброти свога срца, својим прилогом помогнете градњу овог дивног храма.

Новчану помоћ могуће је уплатити на број рачуна:
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВЕНА ОПШТИНА ТРЕБИЊСКА
ж.р.5517002230177168
са назнаком за изградњу храма Светих Кирила и Методија

За све додатне информације могуће се обратити на број телефона:
065/442-516 (свештеник Борис Бандука)

или благајницима одбора за изградњу храма:

065/258-852 (г.Срђан Пажин)
066/240-810 (г.Синиша Јовановић)
065/826-447 (г.Васо Милишић)

За уплате из иностранства:

 

Видео запис: Небојше Колака

 

« од 35 »

Фото: Владо Ружић