Основна школа „Вук Kараџић“ свечаном је академијом, изложбом ученичких радова и фотографија под називом „Наших пола вијека“, обиљежила јубиларних 50 година постојања и успјешног рада.

Директор ове васпитно-образовне установе Александар Вукановић рекао је да је поносан на велики јубилеј, све учитеље и наставнике и 50 генерација ученика који су завршили ову школу.

„Ми током цијеле године бројним активностима обиљежавамо наш јубилеј, подсјећамо да су наши ученици прије мјесец дана израдили туристичку разгледницу града, вечерас смо отворили изложбу ученичких радова која је била увод у свечану академију, која је специфична по томе што смо је организовали са пет побратимских основних и средњих школа из Србије. Што се тиче изложбе ‘Наших пола вијека’, имамо изложене фотографије и документе од самог оснивања школе до данашњих дана. Већина фотографија је из школске архиве, а добар дио смо добили од Музеја Херцеговине и Центра за информисање и културу Града Требиња, којима се овом приликом захваљујем на сарадњи“, навео је Вукановић.

Он је додао да ће у наредном периоду бити одржана и промоција школског часописа, који излази већ двије године, а у плану је и израда фото-монографије и монографије школе, као и изложба бројних литерарних и ликовних радова ученика.

Присутне је у име епископа захумско-херцеговачког и приморског Димитрија, који из оправданих разлога није приуствовао свечаности, поздравио старјешина Саборног храма Светог Преображења Господњег у Требињу Младен Жуловић и честитао велики јубилеј, као бивши ученик и наставник, те син наставника и  родитељ садашњих ученика те школе. Школа је поводом јубилеја додијелила епархији захвалницу за допринос у васпитно-образовном процесу, нарочито у организацији наставе вјеронауке у посљедњих 30 година.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић, поздравио је све присутне и истакао да је за један град мјера успјеха квалитетно основно образовање и да је то заједнички задатак, који се добро обавља.

„50 година је дуг период, знамо да је било и тешких одлука и тешких година. Срећом, вишеструко их је надмашио радостан звук првог звона за 50 генерација и исто толико испраћених малих матураната. Сигурно је да учитељи и наставници нашу дјецу усмјеравају на праве животне вриједности, јер им осим знања дају и дио себе, као залог њихове будућности. У 50 година школства промијенило се доста тога, али се сачувао континуитет рада, преданост и ентузијазам учитеља и наставника. Град Требиње подстиче иновативност и креативност, а ова школа то препознаје и примјењује“, рекао је први човјек Требиња.

Вера Милошевић, учитељица у ОШ „Вук Караџић“ у Требињу каже да је за њу и остале колеге ово веома емотивно вече.

„Ове фотографије показују шта је наставни кадар у претходних 50 година школовања успио да уради. Ја сам се посветила рецитаторској секцији и за вечерас сам припремила неколико ученика који су рецитовали. Много тога се промијенило током ових година, али дјеца су увијек добра и искрена“, додала је Милошевић.

« од 6 »

Извор: Радио Требиње