„Дођи и види“ каже Филип Натанаилу, док се овај чудио да може неко бити добар из Назарета, али је Христос тако живио и тако свједочио Бога да је било довољно да дођеш и да га видиш, тако исто и ми овдје можемо одговорити свима на питање „Зашто идете у Цркву?“ одговором „Дођите и видите!“ рекао је у својој бесједи о. Душко Којић.

Ова недеља прва великог поста коју називамо Недеља Православља се не односи на побједу Православља над другим, већ се ове недјеље сјећамо Седмог Васељенског Сабора на коме је ријешено питање Икона због чега су се неки Хришћани почели дијелити, једни су поштовали иконе, а други не, и једни и други ау имали своје аргументе. И овај Сабор је сазван да се ријеши то питање, и донесена је одлука да се иконе поштују, да се поштује тај лик на њима, а не обожава.

И данас нас прате подијеле, нарочито у току овога поста нема те подијеле која нас није захватила, макар и најмања била, од мишљења до ставова, треба да у овоме посту превазиђемо то, да не тражимо међу нама подјеле већ да нађемо оно што нас спаја, да бјежимо од сукоба и да идемо ка Христу.
И најважнији закључак је тај да знамо да је икона Божија сваки човјек, да једни друге гледамо као икону, да једни у другима тражимо Христа и онда ћемо бити Правовјерни и Православни рекао је о. Душко.

Светом Божанском литургијом је началствовао јереј Душко Којић уз саслужење протојереја Марка Гојачића и народа Божијег.

« од 23 »

Фото: Марко Вучинић